5 stappen voor het uitvoeren van een tussentijdse evaluatie

door Danitia | 16 augustus 2021 | Financiën

Wat houdt een tussentijdse evaluatie in en hoe werkt het?

Als ik jou de volgende vragen stel: Hoe staat het met je financiën? Hoeveel geld heb jij nog over (budget) om de maand rond te komen? Wanneer heb je voor het laatst een evaluatie gedaan m.b.t. je financiën? Wat is dan jouw antwoord?

Een tussentijdse evaluatie helpt jou om te bepalen hoe goed je bezig bent met je financiën of waar je nog aan moet werken de komende weken, zodat je je doel(en) voor de maand nog kan halen. Als je financieel nog niet bent waar je graag wil zijn, kan een tussentijdse evaluatie of maandelijkse check-up best confronterend, frustrerend en of ontmoedigend zijn. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Je hebt altijd de keuze om het anders te doen door goede afspraken met je zelf te maken, een budgetplan op te stellen en regelmatig evaluaties uitvoeren.

Hier lees je hoe je een tussentijdse evaluatie uitvoert:

Stap 1: Maandbudget
Ga na welk maandbudget je voor jezelf hebt gesteld en bekijk hoeveel hier nog van over is.

Stap 2: Een mini-budget maken
Maak een mini-budget! Een mini-budget is een kleiner budget waar je vanaf vandaag tot aan je betaaldag een budget opstelt, afgezien van hoe lang je nog moet tot aan de volgende uitbetaling.

Stap 3: Bekijk je uitgaven
Bekijk je dagelijkse uitgaven die je de afgelopen weken vanaf begin augustus hebt gedaan. Dit zorgt niet alleen voor een eye-opener, maar ook dat je bewust met je financiën aan de slag bent. Je gaat nadenken over hoe je je geld uitgeeft en waaraan je je geld uitgeeft. Verder kan je ook kijken waarop je de komende weken kan besparen, zodat je binnen je gestelde maandbudget blijft.

Stap 4: Planning maken
Hoe zullen de komende weken er financieel voor jou uitzien? Maak een week- of dagplanning en houd je hieraan.

Stap 5: Evalueren
Probeer dagelijks (einde van de dag) al dan niet wekelijks jouw planning te evalueren. Ben je nog op schema of moeten er dingen veranderen?

Onthoud dat budgetteren oefening vereist. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin zult worden. Ga er dus niet vanuit dat je vanaf het begin alles perfect moet doen. Je zal fouten maken, maar het is de kunst om jezelf te herpakken. Wees niet te streng voor jezelf.

Het is ook goed om een paar dagen voordat de nieuwe maand begint een nieuw maandbudget te plannen. Hierbij kun je als hulpmiddel de Budget met Danie jaarplanner gebruiken. De planner is een goede tool waarmee je een duidelijk overzicht in krijgt jouw financiële huishouding.

Hopelijk heb je wat (meer) motivatie gekregen om met je financiën aan de slag te gaan. Voor nu wens ik je veel succes met de tussentijdse evaluatie!

Andere interessante blogs

Financiële doelen

Doelen stellen voor het nieuwe jaar is rond deze tijd een dingetje. Behalve dat ik het een leuke hype vind, vind ik het ook belangrijk...

Lees meer

Lancering Budget met Danie

Op 1 september 2020 stond de lancering van Budget met Danie gepland. De afgelopen periode heb ik hier naartoe gewerkt. Het waren veel korte nachten...

Lees meer

Liefde en een geordende financiën

Hoe om te gaan met jouw liefje die het belang van een geordende financiën (nog) niet inziet? Ik krijg zo nu en dan de vraag...

Lees meer

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden