4 manieren hoe om te gaan met jouw financiën tijdens de inflatie

door Danitia | 16 maart 2022 | Budget tips

Het is jou waarschijnlijk niet ontgaan dat je dagelijkse aankopen duurder zijn geworden. Je hebt misschien gehoord dat dit door de ‘inflatie’ komt. Maar wat is inflatie nou eigenlijk en hoe heeft het effect op je financiën? Kort gezegd is inflatie wanneer de prijzen van goederen en diensten omhoog gaan waardoor je met dezelfde hoeveelheid geld steeds minder kunt kopen.

Inflatie kan dus gevolgen hebben voor aankopen die je vaak doet, zoals boodschappen en brandstof. Ook vooral wanneer je merkt dat jouw inkomen niet meegroeit, dit betekent dat je veel minder kunt kopen. 

De inflatie kan invloed hebben op jouw (financiële) toekomst, maar ook dit moment (het heden) waar je je aan bepaalde financiële verplichten moet houden. Daarom is het belangrijk om stappen te ondernemen om de inflatie juist tegen te gaan, zodat je niet boven jouw budget gaat en of schulden opbouwt. Hieronder deel ik 4 stappen die je kunt nemen om met de inflatie om te gaan.


Zorg voor een budget

Zorg dat je budget hebt waar je van kan leven. Ga voor jezelf na wat bij jouw financiële leven past. Is dit een maandbudget of juist een weekbudget. Waarom is het hebben van een budget zo belangrijk? Het zorgt ervoor dat je niet zomaar geld uitgeeft aan onnodige dingen en een budget zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent, het geeft houvast.


Goedkopere alternatieven

Ga opzoek naar goedkopere alternatieven van de spullen/producten die je nodig hebt en zorg dat je er creatief mee omgaat. Vaak is er niet echt verschil in kwaliteit of smaak. Maak een lijst op wat en hoeveel je kan besparen. Zo is het helder voor jou of sommige producten de moeite waard zijn om voor een goedkoper alternatief te gaan.


Besparen

Je ontkomt hier niet aan, wil je de inflatie tegengaan. Ga op zoek naar jouw onnodige uitgaven, ook al vind je alles nodig. Je weet wat ik bedoel en jij weet het zelf ook ;).

  • Ga je één keer in de twee weken bijvoorbeeld naar een schoonheidsspecialist of naar een nagelstyliste, kijk of je dit kan verlengen naar één keer in de maand.
  • Ga na of je vaker de fiets kan pakken voor dingen die je in buurt moet doen, zodat je de auto niet hoeft te gebruiken want zoals je weet stijgen de benzineprijzen als een malle.
  • Bestel je vaak eten online, probeer dit dan te minderen en zorg voor een maaltijd waar je minstens 2 dagen van kan eten.

Zo zullen er meerdere categorieën zijn waarop je kunt besparen. Zorg dat je dit voor jezelf even rustig na kan gaan.

Onthou je prioriteiten

Zorg dat je alleen het nodige doet en aan het nodige jouw geld uitgeeft. Dit zijn voornamelijk de behoeften (vaste lasten en boodschappen). Jouw wensen (uit eten, schoonheidsbehandeling etcetera) zijn geen prioriteiten. Je kunt dit altijd in de toekomst weer oppakken. 

Bonus: Zorg voor meer inkomsten

Dit kan op verschillende manieren, maar één daarvan is een side hustle. Iets wat je naast je huidige baan ook kan doen om meer inkomen te genereren.

Het is belangrijk om de situatie (inflatie) van nu te beoordelen en daarnaast te reflecteren en het evalueren van jouw eigen financiële situatie. Zo kun je kijken welke stappen je nu kunt uitvoeren om jouw financiën goed te beheren en zelfs tijdens de inflatie jouw vermogen proberen op te bouwen!

Andere interessante blogs

Welke budgetmethode past bij jou?

Budgetteren kun je op verschillende manieren leren. Een ieder leert en werkt op een ander manier. Lees de verschillende methodes door en ga voor jezelf...

Lees meer

6 Tips voor het delen van financiën met je partner

Het delen van financiën met je partner kan erg uitdagend zijn. Ieder van jullie heeft namelijk zijn eigen denkwijzen, gewoonten en ervaringen als het om...

Lees meer

Speech: mijn persoonlijke reis naar budgetcoach

Goedenavond iedereen, welkom bij de lancering van Budget met Danie. Even een korte introductie, voor de mensen die mij nog niet kennen: mijn naam is...

Lees meer

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden