Hoe blijf je financieel gemotiveerd?

door Danitia | 1 november 2022 | Financiën

Dit is een vraag die ik zo nu en dan terugkrijg van mijn klanten. En ik begrijp deze vraag maar al te goed. Vooral nu we zo het einde van het jaar naderen. Als er iemand ongeduldig is en snel resultaten wil zien, ben ik het wel. Alleen ben ik wel tot het besef gekomen dat o.a. motivatie de sleutel is als het gaat om het bereiken van jouw financiële doelen. Sommige mensen geloven juist dat het allemaal om geld draait en hoewel dat er een onderdeel van is, wordt niets bereikt zonder de juiste mindset en voldoende motivatie.

Als je het gevoel hebt dat je de laatste tijd op dit gebied worstelt, heb ik 6 fijne tips om je te helpen die fire terug te krijgen en financieel weer op het goede spoor te komen.

Wat kun je doen om financieel gemotiveerd te blijven? 

1. Blijf positief. Je hebt altijd een keuze!

Het kan op de loer liggen om depressief en of neerslachtig te worden over jouw financiële leven. Maar positief zijn is niet alleen een optie of keuze als het goed gaat. Het helpt jou ook als je door moeilijke tijden gaat. En ja het is moeilijk, maar alles valt te oefenen als je hier bewust voor kiest. Ook positief denken en het omdenken.

Begin met het erkennen van alles waar je op dit moment dankbaar voor kunt zijn. Ik herinner mezelf graag dat ik gezond ben, liefdevolle mensen om mij heen heb, een eigen onderneming heb en het financieel goed gaat! In het verleden is het veel erger geweest en ik ben dankbaar om te zijn waar ik nu ben.

In plaats van je te concentreren op wat er niet goed gaat, verschuif je je mindset om je te concentreren op de goede dingen en een positieve kijk op de toekomst te hebben. Door dit te doen, krijg je meer zelfvertrouwen en stel je jezelf open voor nieuwe kansen die jou kunnen helpen jouw financiële situatie te verbeteren.

2. Lees of kijk naar iets inspirerends!

Ik ben iemand die zich graag geïnspireerd voelt door andere mensen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt en misschien ben jij ook zo iemand. Ik lees graag succesverhalen en luister graag inspirerende interviews via podcasts, vooral als ik me kan inleven in de reis van de persoon.

Het is goed om te leren hoe andere mensen omgaan met soortgelijke situaties en obstakels overwinnen. Bekijk regelmatig financiële blogs, nieuwsartikelen en podcasts om je motivatie een boost te geven. Misschien leer je zelfs iets waardevols.

Als je je bijvoorbeeld niet lekker in je vel voelt over je studieschuld, kan het lezen over de ervaring van iemand anders met het afbetalen van de studielening of het doen van betalingen een behoorlijk eye-opener zijn en ervoor zorgen dat je je minder alleen voelt.

3. Zorg voor een budget maatje!

Jouw gebrek aan motivatie kan voortkomen uit het feit dat je geen accountability hebt als het gaat om jouw financiën. Met gezondheid en fitness is het heel moeilijk om je doelen te bereiken als je geen accountability hebt en hetzelfde geldt voor de financiën.

Het kan gebeuren en is heel normaal als je je motivatie verliest. Maar hoe fijn is het als je iemand hebt waarop je kan terugvallen. Zorg ervoor dat je deze reis niet alleen maakt. En zorg voor een stok achter de deur in de vorm van een accountability partner. Denk aan een vriend(in), familielid of een collega die ook bezig is met zijn/haar financiële reis.

4. Neem een pauze!

Ja, je leest het goed. Soms moet je een pauze nemen en even bijtanken als je je volledig ongemotiveerd voelt met je financiën. Het heeft niet veel zin om jezelf te blijven pushen om iets te doen waar je geen zin in hebt.

Wanneer je naar een financieel doel toewerkt, wil je juist gemotiveerd en gelukkig zijn om het te bereiken. Je gebrek aan motivatie kan liggen aan een financiële burn-out en dat is oké.

Nadat je dit hebt erkend, kun je er over nadenken om een korte pauze te nemen, zodat je sterker en gemotiveerder dan ooit terug kunt komen.

5. Denk na over jouw einddoel!

Als je jouw financiën op de lange termijn wilt verbeteren, moet je daar een goede reden voor hebben. Als je dat niet doet, is het gemakkelijk om de motivatie na een tijdje te verliezen. Stel daarom niet alleen doelen, maar kijk ook naar jouw kernwaarden.

Betekent het afbetalen van al jouw schulden dat je kunt stoppen met het leven van salaris naar salaris en kunt sparen voor de opleiding van jouw kinderen? Betekent een side hustle dat je jouw eerste huis kunt kopen of jouw baan kunt opzeggen om jouw bedrijf te starten?

Verlies jouw reden niet uit het oog als je financieel gemotiveerd wilt blijven in moeilijke tijden.

6. Geef niet op!

Soms kan het erg frustrerend zijn als je naar je budget en salaris kijkt. Je zou het gevoel kunnen hebben dat je zo hard werkt en zodra je betaald wordt, moet je het meteen inleveren (vaste lasten/schulden). Iedereen lijkt het goed af te gaan, behalve jij.

Dit kan ontmoedigend zijn, maar je moet je realiseren dat je op reis bent en je bestemming niet van de ene op de andere dag bereikt. Werk eraan om positief te blijven en actie te ondernemen als het gaat om kansen die jouw financiële leven kunnen verbeteren.

Geef niet op en maak een plan om jouw situatie beter te maken, of dat nu betekent dat je om loonsverhoging moet vragen of van baan moet veranderen, moet bezuinigen of zelfs moet zorgen voor extra inkomen (side hustle).

Als je van de tips een gewoonte van maakt, zal het je lukken om gemotiveerd te blijven in goede en minder goede tijden en uiteindelijk te werken naar jouw einddoel toe!

Andere interessante blogs

Financiële doelen

Doelen stellen voor het nieuwe jaar is rond deze tijd een dingetje. Behalve dat ik het een leuke hype vind, vind ik het ook belangrijk...

Lees meer

Hoe blijf je financieel gemotiveerd?

Dit is een vraag die ik zo nu en dan terugkrijg van mijn klanten. En ik begrijp deze vraag maar al te goed. Vooral nu...

Lees meer

Hoe te stoppen met (extreem) shoppen: 7 strategieën om te slagen

Als je jezelf betrapt op te veel winkelen, ben je zeker niet alleen. Veel mensen bekijken hun uitgavenpatroon niet kritisch en willen wel graag meer...

Lees meer

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden