Hoe te budgetteren met weinig inkomen?

door Danitia | 12 oktober 2020 | Budget tips

Laten we eerlijk zijn: budgetteren kan soms ingewikkeld en vermoeiend lijken, ongeacht de financiële omstandigheden, vooral als jouw inkomen minder is geworden. Als je op dit moment in deze positie zit, ben je verre van alleen. Veel mensen hebben de laatste tijd hun inkomen zien dalen of hun baan verloren (i.v.m. Corona). Wanneer je probeert een budget te beginnen zonder dat er (genoeg) geld binnenkomt, kan je het gevoel krijgen dat je geen controle meer hebt, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om weer de controle te krijgen over jouw financiën. Nagenoeg hebben veel mensen deze situatie meegemaakt, dat je van tijd tot tijd in een situatie komt zonder of weinig inkomen. Ik heb dit ook meegemaakt en weet dat budgetteren jou in ieder geval op weg zal helpen.

De angst voor een gat in jouw inkomen is reëel. Het is eng om je af te vragen hoe je de rekeningen deze maand gaat betalen of hoe je überhaupt moet rondkomen.

De sleutel tot budgetteren met een laag inkomen, is het hebben van een plan dat voor jou werkt. Een plan waarmee je zelfverzekerd en klaar voor bent om de uitdagingen die eraan zullen komen te overwinnen. Hieronder lees je de tips die ik jou geef om meer grip te krijgen op jouw financiën met minder inkomen.

Hoe zit het precies met het inkomen

Ga voor jezelf na hoeveel geld er binnen komt. Informeer bij de gemeente of je geen recht hebt op tegemoetkomingen of een uitkering.

Regel jouw uitgaven

Ga goed voor jezelf na waar jouw geld naartoe gaat. Hoeveel geef je uit, waar geef je het aan uit en waar kun je je variabele uitgaven verminderen?

Pak al je bankafschriften bij elkaar en maak een lijst van de huidige uitgaven. Maak categorieën van de uitgaven, zoals vaste lasten, boodschappen, entertainment, uiterlijke verzorging, abonnementen, winkelen et cetera. Ga ook na of er automatische incasso’s zijn waarvan je niet in de gaten had.

Bepaal wat belangrijk is

Nu dat je al jouw uitgaven op een rij hebt, is het tijd om te beslissen wat belangrijk en wat optioneel is. Er is hier geen goed of fout antwoord. Jij beslist wat voor jou nodig is en waar je een tijdje op zou kunnen bezuinigingen. Minder inkomen betekent bezuiniging op jouw uitgaven, dus je zal een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen. Onthoud dat wanneer je de uitgaven uit jouw budget haalt, je zegt ‘niet nu’ in plaats van ‘nooit meer’.

Ga op zoek naar besparingen

Je weet nu wat belangrijk is voor jou. Het wordt dan tijd om na te denken over waar je kosten kunt besparen en zo toch aan jouw basisbehoeften te voldoen.

  • Controleer jouw boodschappen. Kun je dit nog meer verlagen door veel gebruik te maken van lopende acties.
  • Kook voor 2 of 3 dagen. Dit scheelt jou in de boodschappen. Wat over is gebleven kun je invriezen voor een andere dag.
  • Controleer jouw streamingdiensten zoals Netflix, Spotify et cetera en ga voor jezelf na of je hierop kunt bezuinigen.
  • Wanneer je schulden hebt is er de mogelijkheid om deze uit te stellen, zoals bijvoorbeeld DUO (studielening). Neem contact op met de organisaties hierover.
  • Heb je een auto? Ja ik weet het liever niet, maar als het niet anders kan zal je voor jezelf na moeten gaan of het niet wijs is om de auto weg te doen. Het scheelt jou onderhoud (APK), benzinekosten, autoverzekering en wegenbelasting.

Hoe zit het met jouw spaarrekening(en)?

Bekijk wat je op jouw spaarrekening hebt staan. Ben je aan het sparen voor zware tijden? Nou het moment is dan nu aangebroken dat je er gebruik van gaat maken.

Side hustle

Overweeg de mogelijkheid om een side hustle te nemen, totdat je meer inkomen of een nieuwe baan hebt.

  • Je kunt kleding en schoenen online verkopen die je niet meer of nooit hebt gedragen.
  • Ga schoonmaken in jouw netwerk. Er zijn genoeg mensen die op zoek zijn naar een betrouwbare schoonmaker.
  • Pas op kinderen of dieren. Plaats hiervoor een bericht via Facebook of Instagram.
  • Ga online enquêtes invullen. Dit kun je via google opzoeken: online vragenlijsten invullen voor geld.

Het zal misschien geen vette pot zijn, maar alle kleine beetjes helpen ;).

Houd jezelf goed in de gaten

Een periode met een laag inkomen kan erg stressvol zijn. Neem de tijd om jezelf eraan te herinneren dat je niet alleen bent en dat deze situatie tijdelijk is. Maak ruimte voor plezier en selfcare. Er zijn veel gratis of goedkope manieren om te ontspannen en plezier te hebben. Hierdoor zal het wat makkelijker zijn om op koers te blijven met jouw financiën.

Je hebt in ieder geval de eerste stap gezet om deze blog door te lezen over hoe je een budget creëert zonder of met weinig inkomen. Wanneer je minder inkomen ontvangt hoeft het niet te betekenen dat je geen controle en vertrouwen meer kan hebben in jouw financiële huishouding. Je moed, creativiteit en vooral doorzettingsvermogen zullen je er doorheen helpen!

Andere interessante blogs

Hoe blijf je financieel gemotiveerd?

Dit is een vraag die ik zo nu en dan terugkrijg van mijn klanten. En ik begrijp deze vraag maar al te goed. Vooral nu...

Lees meer

Hoe te budgetteren met weinig inkomen?

Laten we eerlijk zijn: budgetteren kan soms ingewikkeld en vermoeiend lijken, ongeacht de financiële omstandigheden, vooral als jouw inkomen minder is geworden. Als je op...

Lees meer

Welke budgetmethode past bij jou?

Budgetteren kun je op verschillende manieren leren. Een ieder leert en werkt op een ander manier. Lees de verschillende methodes door en ga voor jezelf...

Lees meer

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden