Financiële doelen

door Danitia | 29 december 2020 | Doelen

Doelen stellen voor het nieuwe jaar is rond deze tijd een dingetje. Behalve dat ik het een leuke hype vind, vind ik het ook belangrijk om doelen te stellen en deze na te streven. Want soms kun je het gevoel hebben dat je geen vooruitgang boekt in jouw schulden of financiële situatie. Je hebt het gevoel dat je achter de feiten blijft aanlopen. Misschien werkt het budget die je gebruikt niet zoals je had gehoopt.

Wanneer je geen plan hebt voor jouw geld, wordt het moeilijk om er iets positiefs uit te halen. Daarom is het belangrijk om financiële doelen te gaan stellen. We zijn bijna aan het einde van 2020 gekomen en ik zou geen perfecter moment weten om hiermee te beginnen in 2021.

Wat zijn financiële doelen?

Een financieel doel is een plan dat je voor jouw geld hebt. Een maandbudget is bijvoorbeeld jouw financiële doel voor de maand, terwijl investeren voor jouw pensioen een financieel doel voor de lange termijn is. De reden van doelen is dat ze jou gefocust en verantwoordelijk houden.

Voorbeelden van financiële doelen zijn:
·       Schulden afbetalen.
·       Een buffer opbouwen voor onvoorziene uitgaven.
·       Sparen voor een vakantie, pensioen, schoolkosten kinderen.
·       Een bedrijf opstarten of volgen van een opleiding.

Waarom is het stellen van doelen zo belangrijk?

Het hebben van een doel zal de manier waarop je naar geld kijkt veranderen. Je zal zien dat elke beslissing die je neemt belangrijk is om jouw financiële situatie te verbeteren. Als je geen financiële doelen hebt, vind je het niet erg om bijvoorbeeld een paar dagen in de week eten online te bestellen. Natuurlijk kun je ook zelf koken, maar dat kost tijd. Dit kan jou elke week ongeveer €50,- kosten (ervan uitgaande dat je minimaal 5 dagen in de week eten besteld en het eten €10,- kost). Wat zou je anders met dat geld kunnen doen? Je zou het op een spaarrekening kunnen plaatsen of ermee investeren.

Als je je financiële situatie wil verbeteren, zul je (kleine) offers moeten brengen. Zoals op dingen bezuinigen die niet hoeven en waar je prima zonder kan.

Hoe stel je financiële doelen?

1.     Schrijf ze op. Wanneer je dingen op papier zet heeft het jouw aandacht. Je ziet de doelen dus je bent er ook bewust mee bezig, dan als de doelen maar in jouw hoofd blijven. Je kunt ervoor kiezen om de doelen op een post-it te noteren en deze op de koelkast, spiegel et cetera te plakken. Hiermee blijf je gefocust.

2.     Maak je doelen specifiek. Schrijf niet alleen: Ik wil beter met geld omgaan. Dat is te vaag. Dit zou je het beste kunnen opschrijven als: Ik ga dit jaar mijn uitgaven per dag bijhouden in een kasboekje, want ik wil besparen.

3.     Maak je doelen meetbaar. Hoeveel wil je precies besparen? Door je doelen in kleinere doelen te splitsen blijf je gemotiveerd, omdat je elke kleinere doel van de lijst kan schrappen.

4.     Geef jezelf een deadline. Wanneer je geen tijd aan jouw doelen koppelt, zal je niet gauw jouw doel bereiken. Je kan altijd de geplande tijd aanpassen, wanneer je ziet dat je wat langer nodig hebt.

5.     Zorg dat het jouw eigen doelen zijn. Je mag geïnspireerd raken, maar blijf vooral dicht bij jezelf. Wat wil jij graag?

Doelen schrijven, nastreven, reflecteren en evalueren brengen je daar!

Financiële doelen zullen je helpen bij jouw mindset en jouw geldgewoonten te veranderen. Wanneer je bewust bent van elke euro die je hebt, zal je zien wat er allemaal mee mogelijk is behalve rekeningen en of schulden betalen. Je kan meer dingen doen die je graag wil doen en je kan plannen maken voor in de toekomst. Hoe wil je dat jouw toekomst eruitziet? Bedenk wat je vandaag moet doen om het te kunnen realiseren. Welke stappen moet je maken, wat heb je nodig, wie of wat kan jou hierbij helpen?

Ik wens jou succes met het maken van jouw financiële doelen voor 2021!

Andere interessante blogs

Financiële doelen

Doelen stellen voor het nieuwe jaar is rond deze tijd een dingetje. Behalve dat ik het een leuke hype vind, vind ik het ook belangrijk...

Lees meer

Hoe te stoppen met (extreem) shoppen: 7 strategieën om te slagen

Als je jezelf betrapt op te veel winkelen, ben je zeker niet alleen. Veel mensen bekijken hun uitgavenpatroon niet kritisch en willen wel graag meer...

Lees meer

Lancering Budget met Danie

Op 1 september 2020 stond de lancering van Budget met Danie gepland. De afgelopen periode heb ik hier naartoe gewerkt. Het waren veel korte nachten...

Lees meer

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden