Financiële burn-out

door Danitia | 3 maart 2021 | Financiën

Wanneer je bezig bent met jouw financiële leven op orde te krijgen, kan het op de loer liggen dat je in een financiële burn-out terecht kan komen. Ik hoor je al denken: Financiële burn-out? Bestaat dat dan en wat houdt het in?

Bij een gewone burn-out raakt jouw gezondheid uit balans door hevige stress. Bij een financiële burn-out is het niet heel anders, dan dat je te maken hebt met langdurige stress over je financiële situatie en hierdoor geestelijk uitgeput raakt. Mensen reageren verschillend op stress, de één heeft last van psychische klachten, de ander heeft last van lichamelijke klachten en soms heeft men last van beiden.

Hoe kan het eruit zien?

Je doet heel veel moeite om je financiën op orde te krijgen en zit er op een gegeven moment helemaal doorheen. Je probeert bij te zijn met de rekeningen, achterstanden probeer je in te lopen en daarnaast de schulden af te betalen. Je probeert te sparen, maar ziet niet echt resultaat. Je moet elke maand extra zuinig zijn, zodat je het net aan redt.

Wanneer je tegen het randje zit van financiële stress, kan je misschien het gevoel hebben dat het je ook niet meer kan schelen. Je bent het zat om je uitgaven bij te houden. Je bent het zat om jezelf dingen te verbieden die je graag wilt, omdat je moet bezuinigen. Door dit alles kan je dan juist tegendraads worden en heb je zoiets van f*ck it. Je gaat lekker shoppen, je maakt een weekend trip of andere financiële keuzes die niet goed zijn voor jouw financiële situatie.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je in een financiële burn-out terecht komt?

Tip 1: Stel niet te veel doelen
Probeer niet te veel doelen tegelijk te stellen. Het is goed om doelen te hebben ernaar toe te werken, maar te veel of onrealistische doelen kunnen ervoor zorgen dat je gedemotiveerd en vermoeid raakt.

Tip 2: Leer fouten maken
Wanneer je bezig bent met je financiën, dan zijn fouten maken normaal. Je stelt bijvoorbeeld een maandbudget voor jezelf en merkt hier elke keer overheen te gaan. Wees niet bang om nieuwe manieren aan te leren of uit te proberen. Het bezig zijn met je financiën is een financiële reis en dus een proces.

Tip 3: Druk social media
Ook al weet je dat veel niet altijd de realiteit laat zien, kun je toch gevoelig zijn voor het perfecte plaatje. Het is goed om van het leven te genieten, alleen moet je wel verstandig zijn en rekening houden met jouw budget voor je geld uitgeeft aan dingen die niet binnen jouw budget passen.

Tip 4: Laat de controle los
Het is goed om bezig te zijn met je financiën, maar er elke minuut van de dag is niet gezond. Dit geldt ook voor het bezig zijn in jouw hoofd. Probeer pauzes in te lassen en gun jezelf om deze ruimte te claimen. Probeer tot maximaal 2 momenten op een dag bezig te zijn met je financiën. In de ochtend en vooravond (niet voor het slagen gaan!). Je moet natuurlijk wel weten hoe je dag begint en hoe je dag is geëindigd.

Tip 5: Praat met gelijkgestemde mensen
Het helpt om met mensen te praten die aan dezelfde doelen werken als jij. Als je alleen vrienden om je heen hebt die constant geld uitgeven, terwijl je je aan een krap budget probeert te houden, kan dat demotiverend werken. Ga met vrienden/familie om die ook bewust bezig zijn met de financiën. Als je geen vrienden of familie hebt die jouw financiële situatie begrijpen, kijk dan of je online (facebook groepen bijvoorbeeld) iemand kan vinden waarmee het klikt.

Andere interessante blogs

Welke budgetmethode past bij jou?

Budgetteren kun je op verschillende manieren leren. Een ieder leert en werkt op een ander manier. Lees de verschillende methodes door en ga voor jezelf...

Lees meer

6 Tips voor het delen van financiën met je partner

Het delen van financiën met je partner kan erg uitdagend zijn. Ieder van jullie heeft namelijk zijn eigen denkwijzen, gewoonten en ervaringen als het om...

Lees meer

Hoe te stoppen met (extreem) shoppen: 7 strategieën om te slagen

Als je jezelf betrapt op te veel winkelen, ben je zeker niet alleen. Veel mensen bekijken hun uitgavenpatroon niet kritisch en willen wel graag meer...

Lees meer

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden