Welke budgetmethode past bij jou?

door Danitia | 31 augustus 2020 | Financiën

Budgetteren kun je op verschillende manieren leren. Een ieder leert en werkt op een ander manier. Lees de verschillende methodes door en ga voor jezelf na welke methode het beste bij jou past.

50/30/20 methode

Een van de populaire budgetmethode wordt de 50/30/20 methode genoemd. Hiermee zet je alle uitgaven in drie categorieën:

  • 50% voor de vaste lasten
  • 30% voor de variabele lasten en wensen/leuke dingen doen
  • 20% voor de spaardoelen

In eerste instantie lijkt deze methode geweldig, omdat er percentages worden gebruikt die meestal nuttig zijn. Maar de grootste valkuil is dat er slechts 20% overblijft voor het sparen en of extra aflossen van schulden. De schulden worden als vaste last beschouwd en zouden daarom vanuit de 50% betaalt moeten worden. Maar als je daarboven iets extra’s wil betalen aan schulden, moet dit komen uit de laatste 20% die is gereserveerd voor spaargeld.

60% methode

Deze methode zegt dat je 60% van je inkomen moet besteden aan je vaste lasten (behoeften), je variabele lasten en wensen (uit eten, bioscoopbezoeken et cetera). De rest van jouw inkomen is onderverdeeld in vier categorieën:

  • 10% voor jouw pensioen.
  • 10% voor onvoorziene uitgaven op korte termijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe magnetron of waterkoker.
  • 10% voor onvoorziene uitgaven op lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe wasmachine of auto.
  • 10% om te sparen.

Deze methode kan ingewikkeld zijn, omdat er veel categorieën bij elkaar gebundeld zijn. Kijk maar of dit wel iets voor jou is.

De ‘Betaal jezelf eerst uit’ budgetmethode

Veel mensen vinden deze methode fijn. Het begint met sparen (jezelf eerst uitbetalen) en gaat dan vervolgens naar de uitgaven. Deze methode zegt om met jouw budget te beginnen door geld opzij te zetten om te sparen en te investeren. Daarna dien je budget opzij te leggen voor de vaste lasten en als laatst leg je geld opzij voor de variabele uitgaven en dingen die leuk vindt om te doen.

0-budgetmethode

De €0-budgetmethode houdt in dat wanneer je al jouw uitgaven van jou inkomen aftrekt je €0 moet overhouden. Je kunt dus geen geld uitgeven dat je niet hebt.

Bijvoorbeeld als je €2100,- per maand verdient, geef je de volledige €2100,- een doel: rekeningen betalen, schulden afbetalen, sparen, buffer en leven! 

Jouw budget zou elke maand op nul euro uit moeten komen, omdat je alle euro’s aan het budgetteren bent. Dit is het idee achter deze methode. Alles wat je extra hebt aan geld moet je niet laten staan. De kans is groot dat je het geld zal uitgegeven aan kleding, uit eten et cetera.

Er zijn nog veel manieren van budgetteren, maar deze budgetmethoden spraken mij het meest aan. Zelf maak ik gebruik van de ‘Betaal jezelf eerst uit’ budgetmethode, omdat dit voor mij werkt. Ik ben benieuwd voor welke methode jij zal kiezen.

Heb je nog vragen aan de hand van mijn blog, dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen en het een en ander bespreken.

Voor nu wens ik jou succes met het budgetteren!

Andere interessante blogs

Liefde en een geordende financiën

Hoe om te gaan met jouw liefje die het belang van een geordende financiën (nog) niet inziet? Ik krijg zo nu en dan de vraag...

Lees meer

Hoe blijf je financieel gemotiveerd?

Dit is een vraag die ik zo nu en dan terugkrijg van mijn klanten. En ik begrijp deze vraag maar al te goed. Vooral nu...

Lees meer

Alles wat je moet weten over budgetteren!

Het woord ‘budget’ roept vaak van alles op bij mensen. Men maakt zich zorgen dat ze worden gedwongen om te bezuinigen of hun ‘lifestyle’ moeten...

Lees meer

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden