Speech: mijn persoonlijke reis naar budgetcoach

door Danitia | 7 september 2020 | Financiën

Goedenavond iedereen, welkom bij de lancering van Budget met Danie.

Even een korte introductie, voor de mensen die mij nog niet kennen: mijn naam is Danitia Brewster, maar mensen noemen mij ook wel Danie. Vandaar de naam: Budget met Danie. Ik ben 35 jaar en gecertificeerd Budgetcoach.

Mijn achtergrond

Ik ben GGZ-Agoog en kom uit de hulpverlening. Ik heb veel cliënten kunnen begeleiden in hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid. In 2014 heb ik een carrièreswitch gemaakt en kwam ik in de financiële dienstverlening te werken, op de afdeling Bewindvoering, Curatele, Schuldhulpverlening & WSNP.

De rode draad in mijn werkervaring is altijd het ondersteunen en coachen van mensen geweest. De afgelopen 1,5 jaar ben ik vooral bezig geweest met wat ik zelf wil in plaats van mezelf altijd dienstbaar op te stellen voor mijn werkgever. Bij mijn werkgever werd mijn interesse in het bewindvoerderschap vergroot en ik heb daarom de opleiding Zelfstandig Bewindvoerder gevolgd en afgerond. Ik merkte echter dat het coachen meer bij mijn achtergrond past en heb vervolgens naast het werk de opleiding Budgetcoach gevolgd en afgerond. Mijn missie is mensen (weer) van het leven laten genieten en ze hierbij (opnieuw) in hun kracht te zetten, zodat zij financieel zelfstandig, gezond en vrij kunnen zijn!

1 september een ode aan mijn lieve moeder

Vandaag is het 1 september en tevens een speciale dag voor mij, mijn broer en mijn zus. Ik heb bewust voor 1 september gekozen om mijn bedrijf en website te lanceren. Vandaag is namelijk de jaardag van mijn lieve moeder, die helaas niet meer fysiek in ons midden is. Ik draag deze nieuwe reis in mijn leven aan haar op. Zij is de drijfveer geweest voor de vrouw die ik vandaag geworden ben en de inspiratie voor Budget met Danie door wat zij op financieel gebied heeft meegemaakt.

Ik neem jullie hiervoor even terug naar begin jaren ‘90, toen ik als klein meisje bijna elke maand met mijn moeder meeging naar een maatschappelijk werker/budgethulpverlener.

Mijn moeder was een zelf gerespecteerde zwarte vrouw en van jongs af aan onafhankelijk. Ze heeft zo lang ik mij kan herinneren altijd anderen bijgestaan en velen financieel geholpen. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd mijn moeder gedwongen een maatschappelijk werker/budgethulpverlener in de arm te nemen. Ik herinner mij de dagen nog heel goed: mijn moeder ontving haar salaris en moest een groot gedeelte aan deze maatschappelijk werker/budgethulpverlener geven. De afspraak was de achterstallige betalingen wegwerken, betaalafspraken maken en deze betaalafspraken nakomen. Tot er een dag kwam dat deze maatschappelijk werker/budgethulpverlener nergens meer te vinden was. Hij was met de noorderzon en het geld van veel mensen vertrokken. Mijn moeder was helaas één van de gedupeerden.

Hoewel ik nog een klein meisje was, raakte dit mij diep in mijn ziel. Om mijn moeder zo verdrietig en gestresst te zien. Mijn moeder zat nog dieper in de schulden en het ging toen van de regen in de drup. Het deed pijn, omdat mijn moeder het niet verdiende. Ze had altijd haar zaken op orde en nu zaten we in een neerwaartse spiraal. Gelukkig zorgde mijn moeder wel altijd voor een bordje eten, schone kleding, onderdak en oneindige liefde voor mijn broer, mijn zus en ik.

Mijn motivatie

Mijn moeder was en is helaas niet de enige die belast werd met geldzorgen. Dit verhaal is voor sommigen van jullie een bekend verhaal. Misschien in jullie huishouden, net als ik thuis destijds of bij familie, kennissen, buren en of in jouw omgeving.

Wat mijn moeder en anderen is overkomen, is mijn grootste motivatie geweest om Budget met Danie te starten. Toen ik 1,5 jaar geleden aan dit avontuur begon, wilde ik niet zomaar een bedrijf starten. Ik wilde een bedrijf starten dat niet alleen mij en mijn gezin bevordert, maar waarmee ik ook een duurzame bijdrage kan leveren aan mijn gemeenschap.

De komende jaren ga ik met mijn bedrijf mensen in hun financiële huishouding ondersteunen en/of coachen om ze financieel gezond en zelfstandig te laten worden. Hierbij zorg ik dat ze de regie opnieuw in eigen handen hebben. Tijdens de coaching neem ik de financiën niet over, een belangrijke les die ik heb getrokken uit de situatie met mijn moeder. De persoon die ik help, blijft altijd in controle over zijn of haar financiën, ik reik alleen de tools aan.

Ik geloof in de kracht van dingen zelf doen en nieuwe vaardigheden aanleren. Ik zeg niet dat maatschappelijk werkers/budgethulpverleners slecht zijn of hun werk niet goed uitvoeren, maar ik geloof diep van binnen dat als mijn moeder een Budgetcoach had gehad, zij zelf haar financiën op orde zou hebben gekregen. Ze was hier namelijk capabel en gedreven genoeg voor.

Ma, dit is voor jou! Dank jullie wel.

Vorig week dinsdag (01-09-2020) was het zo ver! Budget met Danie is van start gegaan, vanaf dit punt gaan wij samen werken aan een gezonde toekomst. Het was een inspirerende, laagdrempelige en informatieve avond. Tijdens de lancering heb ik deze speech voorgedragen. De foto’s volgen gauw voor een impressie ;).

Andere interessante blogs

Financiële zelfredzaamheid

De Week van het geld is deze week van start gegaan (22 maart t/m 26 maart). De Week van het geld is vooral gericht op...

Lees meer

Financiële burn-out

Wanneer je bezig bent met jouw financiële leven op orde te krijgen, kan het op de loer liggen dat je in een financiële burn-out terecht...

Lees meer

Welke budgetmethode past bij jou?

Budgetteren kun je op verschillende manieren leren. Een ieder leert en werkt op een ander manier. Lees de verschillende methodes door en ga voor jezelf...

Lees meer

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden