10 tips voor het plannen van een budget maaltijd

door Danitia | 20 november 2020 | Budget tips

Wist je dat je geld kunt besparen op maaltijden? Begin met het plannen van jouw maaltijden voor de komende dagen of weken. Het kost wat tijd, maar het helpt je later geld te besparen.

Wat je allemaal kunt doen voor een budget maaltijd:

  1. Maak een menu voor de hele week. Bepaal welke recepten je wil maken voor het ontbijt, de lunch en avondeten. Wanneer je een plan hebt, zal je minder snel zomaar jouw geld uitgeven aan het bestellen van eten online, kant-en-klaarmaaltijden, fastfood restaurants en of uit eten.
  2. Probeer de maaltijden te plannen rondom aanbiedingen/acties in de supermarkt. Bekijk hiervoor online folders/folders in de brievenbus. Zorg er wel voor dat je boodschappen koopt en plant dat je daadwerkelijk gaat gebruiken, zodat je deze niet uiteindelijk toch moet weggooien.
  3. Plan minstens één of twee keer per week een vegetarische maaltijd. Het scheelt bij het kopen van vlees of vis voor de hele week.
  4. Controleer de voorraadkast, koelkast en vriezer. Kijk dan naar de vervaldata van de producten. Welke producten moet je opgebruiken? Ga vervolgens op zoek naar recepten waarmee je deze producten en ingrediënten kan gebruiken. Heb je bijvoorbeeld doperwten & wortelen nog in de kast staan, dan kun je kijken voor een gerecht met doperwten & wortelen.
  5. Vermijd recepten die een speciaal ingrediënt nodig hebben. Sommige recepten vragen om een speciaal ingrediënt dat je misschien niet hebt. Hoeveel kost dat ingrediënt? Het is misschien niet het geld waard om een ingrediënt te kopen als je het maar één keer gaat gebruiken. Laat het ingrediënt weg of probeer het recept met een ingrediënt dat je al in huis hebt. Het is leuk om te experimenteren tijdens het koken en je zult jezelf misschien verrassen met het gemaakte gerecht.
  6. Zoek veel naar seizoensrecepten. Bijvoorbeeld boerenkool stamppot in de winter. Deze producten zijn dan vaak op dat moment in de aanbieding. Dit geldt ook voor fruit.
  7. Kijk naar gerechten die je voor 2 dagen kunt maken. Elke dag koken tikt aardig aan.
  8. Heb je eten over? Plan om de restjes te gebruiken. Bedenk hoe je de restjes kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld gebraden kip met rijst en groenten heb gekookt voor het avondeten, maak dan broodjes kip voor de lunch de volgende dag.
  9. Maak extra eten. Je kunt dan wat overgebleven is invriezen voor een andere dag. Je hebt dan weer bezuinigd op een maaltijd die dag.
  10. Weet wat jouw gezin/partner et cetera eet. Het is zonde om een maaltijd te koken wat jij alleen gaat moeten eten en de rest waarschijnlijk moet weggooien. Geloof me het is mij overkomen met een Surinaamse bittere groente (sopropo). Mijn partner moest hier niets van hebben helaas. Ach ja weer een les geleerd.

Wil je met het plannen van al jouw maaltijden aan de slag? Dat kan met de maaltijdplanner. De maaltijdplanner zorgt voor meer structuur in je dag, week en maand en zorg het voor rus en overzicht in je leven!

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Ik ben stiekem wel benieuwd naar jouw weekmenu. Mocht je deze willen delen, dan kun je mij (@budgetmetdanie) taggen in een van jouw berichten op Instagram of Facebook.

Ik wens jou veel kookplezier toe!

Andere interessante blogs

Financiële zelfredzaamheid

De Week van het geld is deze week van start gegaan (22 maart t/m 26 maart). De Week van het geld is vooral gericht op...

Lees meer

7 ideeën voor een leuke & betaalbare Valentijn!

Veel mensen hebben iets tegen het concept ‘Valentijnsdag’, omdat deze dag op één of andere manier toch van mensen vraagt om extra te spenderen. Men...

Lees meer

10 tips voor het plannen van een budget maaltijd

Wist je dat je geld kunt besparen op maaltijden? Begin met het plannen van jouw maaltijden voor de komende dagen of weken. Het kost wat...

Lees meer

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

© Copyright 2024 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden