Als je jezelf betrapt op te veel winkelen, ben je zeker niet alleen. Veel mensen bekijken hun uitgavenpatroon niet kritisch en willen wel graag meer geld op hun spaarrekening zien. Vraag je je af hoe je kunt stoppen met extreem shoppen? Lees dan verder!
𝟳 𝗽𝗿𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗴𝗶𝗲ë𝗻 𝗼𝗺 𝗺𝗲𝘁 𝗷𝗲 𝘀𝗵𝗼𝗽𝗴𝗲𝗱𝗿𝗮𝗴 𝗼𝗺 𝘁𝗲 𝗴𝗮𝗮𝗻
Met alle verleidingen om geld uit te geven, kan het lastig zijn om je winkelgedrag onder controle te krijgen. Gelukkig is het mogelijk om hiermee aan de slag te gaan:
𝟭. 𝗛𝗲𝘁 𝘄𝗲𝗴𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗼𝗺 𝘁𝗲 𝘀𝗵𝗼𝗽𝗽𝗲𝗻
Toen ik moeite had met het veel uitgeven, besefte ik dat veel van mijn aankopen impulsief waren, vooral bij online winkelen. Mijn inbox zat vol met nieuwsbrieven van winkels, wat de verleiding alleen maar groter maakte.
Op een dag, nadat ik te veel bestellingen had geplaatst tijdens een shopgekte, besloot ik actie te ondernemen om mijn impulsaankopen te stoppen. Ik koos ervoor om me uit te schrijven voor de nieuwsbrieven van winkels die mijn inbox overspoelden en de apps van mijn mobiel te verwijderen. Dit hielp me om mijn uitgavenpatroon wat sneller onder controle te krijgen. Natuurlijk had ik last van FOMO, maar mijn wil om mijn doelen te bereiken was groter.
Neem een paar minuten de tijd om je af te melden voor de nieuwsbrieven van winkels die je ontvangt. Het kan lastig zijn om je af te melden bij je favoriete winkels, vooral als je denkt dat je koopjes misloopt door kortingsbonnen of uitverkoopmeldingen. Maar onthoud dat je altijd hun website kunt bezoeken als je ECHT iets nodig hebt.
Door de constante verleiding weg te nemen, kun je misschien beter letten op je uitgaven en stoppen met onnodige aankopen.
𝟮. 𝗨𝗶𝘁𝘀𝘁𝗲𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗮𝗮𝗻𝗸𝗼𝗽𝗲𝗻
Veel mensen hebben moeite om impulsaankopen te vermijden, waarbij ze vaak dingen kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben.
Zo gooi ik bijvoorbeeld tijdens het online shoppen bij Amazon vaak wat extra items in mijn winkelwagentje, of koop ik tijdens het fysiek winkelen een paar extra kaarsen. Op dat moment voelt het alsof ik die kaarsen echt nodig heb, ook al is dat niet per se het geval. Want geloof me ik heb er genoeg 😉
Gelukkig kun je impulsaankopen verminderen door je beslissing uit te stellen. Voor kleine aankopen is het bijvoorbeeld nuttig om minstens 48 uur te wachten voordat je echt wat gaat kopen. Voor grotere aankopen kan het zelfs handig zijn om minstens 30 dagen te wachten.
Wanneer je de winkel of site verlaat en tijd hebt om na te denken, zul je vaak beseffen dat je het item niet echt nodig hebt. Misschien vergeet je het zelfs helemaal! Hoe dan ook, door even te wachten kun je de drang om te shoppen verminderen.
𝟯. 𝗪𝗶𝗻𝗸𝗲𝗹 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗼𝗼𝗱𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽𝗽𝗲𝗻𝗹𝗶𝗷𝘀𝘁
Veel mensen gaan winkelen met alleen een vaag idee van wat ze nodig hebben. Maar het hebben van een boodschappenlijstje kan een effectieve manier zijn om onnodige uitgaven te voorkomen. Voordat je naar de winkel gaat, maak je een lijstje van alles wat je nodig hebt.
Eenmaal in de winkel koop je alleen wat op je lijstje staat. Ik vind deze tip vooral handig om onnodige uitgaven in de supermarkt te vermijden door gericht te winkelen.
Als ik zonder lijstje naar de supermarkt ga, kom ik altijd thuis met snacks die ik eigenlijk niet nodig heb. Maar met een lijstje kan ik me aan mijn plan houden en alleen meenemen wat ik echt nodig heb.
𝟰. 𝗚𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝗲𝗲𝗻 𝗮𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗸𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗲 𝘀𝗽𝗮𝗮𝗿𝗴𝗲𝗹𝗱
Als je gewend bent om beslissingen te nemen op basis van het saldo op je bankrekening, kan dit gemakkelijk leiden tot overbesteding als al je spaargeld op dezelfde rekening staat.
Het is begrijpelijk dat je je spaargeld voor noodgevallen niet wilt gebruiken voor impulsieve aankopen. Maar als het geld op dezelfde rekening staat, kan het moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan.
Het is daarom een goed idee om je spaargeld apart te zetten op een aparte rekening. Wanneer je spaargeld veilig staat op een spaarrekening, kun je vrijer besteden vanaf je betaalrekening, zonder je zorgen te maken dat je per ongeluk je spaargeld voor noodgevallen of een buffer uitgeeft.
Een handige manier om ervoor te zorgen dat je spaargeld regelmatig wordt aangevuld, is door een automatische overschrijving in te stellen bij elk salaris.
𝟱. 𝗩𝗲𝗿𝗺𝗶𝗷𝗱 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝘄𝗶𝗻𝗸𝗲𝗹𝘀 𝗴𝗮𝗮𝗻
Het shoppen is voornamelijk een sociale activiteit. Je ontmoet je vrienden of bent met je partner (gezin) in het winkelcentrum en brengt uren met hen door terwijl je door de winkels loopt.
Maar als je wilt minderen met shoppen, is het belangrijk om de tijd die je in winkels doorbrengt te verminderen. Laat je mensen weten dat je probeert minder te winkelen.
Zoek in plaats daarvan naar andere activiteiten buiten het winkelcentrum. Spreek af voor een kopje koffie of lunch, of maak zelfs samen een fijne wandeling.
Door minder tijd in winkels te zijn, verminder je de verleiding om geld uit te geven. Het is een kwestie van “uit het oog, uit het hart”.
𝟲. 𝗚𝗮 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻𝘀𝘀𝘁𝗶𝗷𝗹
Deze strategie is voor de die hards! Het minimaliseren van je financiën verandert je kijk op geld uitgeven. Het betekent dat je alle onnodige dingen uit je leven verwijdert. Als je iets niet nodig hebt, hoef je het niet te kopen.
Deze mindset helpt je om je leven simpel te maken en je gewoonten te veranderen. In plaats van veel onnodige dingen te kopen, focus je op het aanschaffen van alleen wat echt waardevol en duurzaam is. Dit heeft veel invloed op hoe je je voelt over je spullen.
𝟳. 𝗙𝗼𝗰𝘂𝘀 𝗷𝗲 𝗼𝗽 𝗱𝗮𝗻𝗸𝗯𝗮𝗮𝗿𝗵𝗲𝗶𝗱
Als je een dankbare houding hebt kan je je kijk op veel dingen, inclusief shoppen, echt veranderen. Neem de tijd om stil te staan bij wat je al hebt. Kijk eens rond in je kast, huis en schuur. Misschien besef je dat je eigenlijk alles al hebt wat je nodig hebt.
Als je moeite hebt om te stoppen met overmatig winkelen, is het misschien tijd om je relatie met geld te onderzoeken. Negatieve emoties over geld komen helaas vaak voor.
Als je deze emoties niet onder controle hebt, kun je moeite hebben met financiële beslissingen, zoals te veel uitgeven.
Richt je op het creëren van een positieve mindset rond geld, door te beginnen met dankbaarheid voor wat je al hebt.
Lees je dit en denk je: “Danie, ik wil echt mijn shopgedrag aanpakken.” Ik heb een Shop Journal van 25 pagina’s ontworpen waarin ik je laat zien hoe aan je shopgedrag te werken. Ik heb gemerkt dat bepaalde vragen niet meer effectief zijn bij het extreem shoppen. Je brein heeft dit gedrag al lang genormaliseerd, waardoor de vragen je niet meer tegenhouden om te winkelen.
Ben je nieuwsgierig naar de Shop Journal? Klik dan hier!
Het is jou waarschijnlijk niet ontgaan dat je dagelijkse aankopen duurder zijn geworden. Je hebt misschien gehoord dat dit door de 'inflatie' komt. Maar wat is...
Lees meerBudgetteren kun je op verschillende manieren leren. Een ieder leert en werkt op een ander manier. Lees de verschillende methodes door en ga voor jezelf...
Lees meerWist je dat je geld kunt besparen op maaltijden? Begin met het plannen van jouw maaltijden voor de komende dagen of weken. Het kost wat...
Lees meer