6 Tips voor het delen van financiën met je partner

door Danitia | 16 februari 2024 | Financiën

Het delen van financiën met je partner kan erg uitdagend zijn. Ieder van jullie heeft namelijk zijn eigen denkwijzen, gewoonten en ervaringen als het om geld gaat. Wist je dat relaties die je aangaat enorme invloed kunnen hebben op je financiële vooruitgang? Net zoals je partnerkeuze invloed heeft op je welzijn, je huis en je gezin, heeft die keuze ook invloed op je financiën.

Als je van plan bent om je financiën te delen met je partner of als je dat al aan het doen bent, moet je rekening houden met een aantal belangrijke punten. Het delen van financiën in een relatie kan op verschillende manieren. Sommigen willen graag hun geld volledig samen voegen, terwijl anderen voor een andere aanpak kiezen.

Een belangrijke factor in het omgaan met geld in een relatie, is hoe jullie omgaan met het uitgeven en sparen. Als jij de spaarder bent in een relatie en je partner de spender (of andersom), kan dat jullie financiële leven moeilijker maken.

Om hiermee om te gaan, heb ik een aantal handvatten beschreven die jullie verder op weg kunnen helpen:

𝟭. 𝗖𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗲𝗲𝗿 𝗱𝘂𝗶𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸

Het belangrijkste onderdeel voor het succesvol delen van financiën met iemand anders is communicatie. Gezonde relaties zijn gebouwd op vertrouwen en eerlijkheid, dus hoe jullie over geld communiceren maakt echt zeker een verschil.

Vergeet niet om respectvol met elkaar om te gaan als je over geld communiceert. Het is niet omdat jullie verschillende overtuigingen over geld hebben, dat jullie geen gedeelde financiën kunnen hebben.

𝟮. 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹𝗲𝗲𝗿 𝗷𝘂𝗹𝗹𝗶𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶ë𝗹𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁𝘂𝘀

Ga na hoe financieel gezond jullie beiden zijn. Wat zijn de inkomsten? Wat zijn de uitgaven? Zijn er schulden bijvoorbeeld en is er eigen vermogen? Ik heb laatst een online training gegeven over het aanpakken van de schulden.

Op moment dat je partner of jullie samen schulden hebben, is het goed om hier actie in te ondernemen. Begin met het verzamelen van alle documenten zowel fysiek als digitaal (de online omgeving). Hoeveel schuldeisers zijn er? Hebben jullie al betalingsafspraken staan? Zijn jullie op de hoogte van de totale schuld?

Zorg dat je de acties behapbaar maakt (kleine stappen), anders heb je kans dat je er niet aan wil beginnen. Tien kleine stappen, zorgen uiteindelijk voor een groot resultaat!

𝟯. 𝗣𝗹𝗮𝗻 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗗𝗮𝘁𝗲𝘀

Voor veel koppels kan een regelmatige Money Date een fijne hulpmiddel zijn. Jullie kunnen maandelijks samenkomen om te bespreken hoe het gaat en dan gericht op de financiën. Wat speelt er? Wat gaat goed en wat kan beter de komende maand? Waar gaan jullie je op focussen de komende maand?

De financiën zal soepeler verlopen als jullie elke maand jullie doelen, successen en obstakels (fouten) bespreken.

𝟰. 𝗗𝗲𝗲𝗹 𝗲𝗻 𝘀𝘁𝗲𝗹 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶ë𝗹𝗲 𝗱𝗼𝗲𝗹𝗲𝗻

Vergeet de kern van jullie financiën niet: wat willen jullie uiteindelijk bereiken? Willen jij en je partner een huis kopen? Een jaar reizen in een camper of backpacken? Een erfenis nalaten voor jullie kinderen? Jullie moeten praten over die financiële doelen.

De doelen hoeven niet per se identiek te zijn, maar je moet wel een manier vinden om aparte doelen samen te voegen om ze samen te bereiken.

Financiële doelen delen in een relatie kan jullie helpen om elkaar te motiveren. Jullie zijn elkaars stok achter de deur (accountability partners).

𝟱. 𝗞𝗶𝗲𝘀 𝗱𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗲𝗿 𝗼𝗺 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶ë𝗻 𝘁𝗲 𝗯𝗲𝗵𝗲𝗿𝗲𝗻

Beslis samen hoe jullie de financiën willen beheren. Niet elk koppel hoeft elke euro te delen, dus kies een aanpak die past bij jullie situatie. Of dit nu volledig samenvoegen, gedeeltelijk samenvoegen of gescheiden houden is:

– Financiën volledig samenvoegen
Een optie is om jullie financiën 100% samen te voegen. Dit betekent dat jij en je partner geen aparte rekeningen hebben. Jouw geld is zijn geld en vice versa.

– Financiën gedeeltelijk samenvoegen
Andere koppels kiezen ervoor om hun financiën gedeeltelijk samen te voegen. Dit betekent dat jullie bijvoorbeeld een gezamenlijke betaalrekening (voor de vaste lasten) hebben en een eigen persoonlijke betaalrekening.

– Financiën gescheiden houden
Ondanks dat jullie in een relatie zitten, kunnen jullie ervoor kiezen om de financiën gescheiden te houden. Deze optie is vooral fijn als je ooit in een vervelende situatie zoals financieel misbruik bent geweest. Het voelt dan veiliger om je eigen geld en eigen rekening te hebben en alles gescheiden te houden.

𝟲. 𝗭𝗼𝗲𝗸 𝗵𝘂𝗹𝗽 𝗯𝗶𝗷 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶ë𝗻

Hebben jullie van alles geprobeerd en merk je dat jullie er samen toch niet uitkomen, dan kan een Budgetcoach een andere goede stap zijn. Een Budgetcoach begeleid mensen namelijk bij hun financiële huishouding. Er is niets mis mee om hulp te zoeken van een professionele, onbevooroordeelde derde partij.

Ik heb al eerder stellen geholpen met hun financiën en met succes. Misschien lukt het jou niet om je partner te overtuigen, maar bij mij lukt dat zeker wel. Dankzij mijn achtergrond in de hulpverlening weet ik hoe ik mensen kan benaderen, motiveren en vooral in beweging kan krijgen. Het draait namelijk om de mindset, het gedrag en de vaardigheden als het gaat om het opbouwen van een gezond financieel leven.

Het delen van financiën in een relatie kan uitdagend zijn, maar met duidelijke communicatie en goede samenwerking kunnen jullie afspraken maken waar jullie allebei tevreden mee zijn.

Veel succes!

Andere interessante blogs

Speech: mijn persoonlijke reis naar budgetcoach

Goedenavond iedereen, welkom bij de lancering van Budget met Danie. Even een korte introductie, voor de mensen die mij nog niet kennen: mijn naam is...

Lees meer

Hoe te budgetteren met weinig inkomen?

Laten we eerlijk zijn: budgetteren kan soms ingewikkeld en vermoeiend lijken, ongeacht de financiële omstandigheden, vooral als jouw inkomen minder is geworden. Als je op...

Lees meer

Financiële burn-out

Wanneer je bezig bent met jouw financiële leven op orde te krijgen, kan het op de loer liggen dat je in een financiële burn-out terecht...

Lees meer

© Copyright 2025 Budget met Danie | Privacy Statement | Cookiebeleid | Algemene voorwaarden